ISO ledelsesstandarder

– forventes at blive konsistente og kompatible

Når ISO ledelsesstandarderne udvikles benyttes direktivet ISO/IEC Directives, Part 1 som grundlag.

Direktivet indeholder et annex, Annex SL (High Level Structure, HSL), der beskriver rammerne for de kommende ledelsesstandarder så de bliver mere sammenhængende og bedre stemmer overens.

For eksempel er standarden med krav til kvalitetsledelsessystemer og standarden med krav til miljøledelsessystemer, hhv. ISO 9001:2015 og og ISO 14001:2015, bygget op efter Annex SL, fælles struktur og indhold.

På denne måde forventes det, at blive mindre komplekst at opbygge og etablere integrerede ledelsessystemer, f.eks. kvalitetsledelse sammen med miljøledelse.

Standarderne for ledelsessystemer kommer til, at indeholde et fælles sæt af krav og en overordnet struktur med identisk kernetekst, fælles begreber og centrale definitioner.

Det er dog stadig sådan, at de enkelte ledelsesstandarder naturligt har fagspecifik krav, tekst, begreber og definitioner samt noter, der skal indarbejdes i den fælles overordnede struktur, som Annex SL angiver.

Den fælles struktur angiver 84 krav og dermed vil ledelsesstandarderne som minimum indeholde disse 84 krav.

De overordnede titler og deres nummerering vil også være de samme i fremtidige ledelsesstandarder.

Se her et forslag på en oversættelse af den indholdsfortegnelse, der er angivet i Annex SL mere…

Annex SL angiver 22 fælles begreber og definitioner, der ikke kan udelades eller ændres, hvilket betyder, at de vil være de samme i ledelsesstandarderne.

Som følge af Annex SL vil, der også være nogle sproglige ændringer, f.eks. ”dokumenter” og ”registreringer” kommer til at høre ind under definitionen på begrebet ”dokumenteret information”.


Giv dit kvalitetsarbejde et frisk pust

Har du brug for hjælp og ønsker du, at vide
hvordan jeg kan hjælpe dig, er du velkommen til at kontakte mig på
telefon 4051 4067 eller på mailen qt@qualitythinking.dk

 

About the Author: MSc. Eva P. Bjørk

Konsulent i kvalitetsledelses
EOQ Quality Auditor

Spørgsmål og kommentarer er velkomne